Посещението на троянската делегация в Елванген бе отразено и от местните медии

Понеделник, 01 Април 2013 14:30 Написана от  Община Троян
Част от българската делегация слуша информация от господин Вили Гресер за Спа-комплекса на града Част от българската делегация слуша информация от господин Вили Гресер за Спа-комплекса на града Откъс от вестник „Швебише пост"

Eфективно комунално управление

Делегация на Община Троян, България разглежда общинските фирми

Финансирането на обмяната на положителен опит между общините Троян и Елванген се финансира със средства на ЕС. Елванген и град Троян, България участват в партньорски проект „Good management – right and responsibility". До четвъртък 11 експерта от общината и 3 съветника от Троян са гости на нашия град, за да научат, как тук се ръководят общинските фирми и как се управлява общинската собственост.

Герхард Кьонигер

Елванген: „Обмяната на опит с град Троян премина през различни етапи обясни главния кмет Карл Хилзенбек в сряда в общината пред общинските служители и българските гости. През месец декември господин Бернд Беклер, ръководител на отдел „Образование и Социални дейности" беше с група от Елванген в Троян. Сега българите са тук и една следваща трета стъпка предстои през април, когато експертна група от Елванген ще замине за България, преди през м. май отново българска делегация да посети Елванген.
„Троянските специалисти от град Троян трябва да се запознаят с нашата управленска система и да направят собствени заключения в този аспект", каза главния кмет. Този обмен се финансира 100 % с Европейски средства. „Политиката се прави в Брюксел, но Европейския съюз функционира само тогава, когато тук се извършва базисната работа.
От неделя до днес гостите посетиха басейна с вълни, сауните и водната електроцентрала и енергийното дружество бяха тема за разговор. Те имаха възможност да разгледат пречиствателната станция Шьонау със соларното сушене на тинята и блоковата станция за енергията за отопление и пожарната. Цел на делегацията беше и да се запознаят с конверсираните терени, индустриалния район, селището Пфалхайм и домът за възрастни хора и хора с увреждания в Рьотленмюле.
Общинското строително предприятие, собственост на общината и градското дъщерно дружество - Общински фирми бяха представени изчерпателно. Няколко Workshops по темата „Управление на общинската собственост" „Планиране и осъществяване на строителните намерения" (за пример се използва целия процес за преустройство на марктплатц) позволиха на гостите да надникнат в процеса на работа.
Зам. Кмета от град Троян подчерта значението на този обмен за своя град. Управлението в Германия има добра слава и за това Троян избра за партньор за този европейски проект Елванген, с който вече има изградени контакти на доверие. „Ние вярваме в положителния ефект на този проект."
Ръководителят на проекта от външната консултантска фирма Владислав Георгиев изрази мнение, че българското комунално управление може да подобри методите си особено в организацията на общинските предприятия и управлението на общинската собственост. Той е убеден, че немската делегация през април в Троян ще бъде приета с цялото гостоприемство на троянци, както ние бяхме приети в Елванген.
Българите са пристигнали със самолет до Мюнхен, а от там с автобус до Елванген. Гостите бяха настанени в хотел "Линде" и в хотел „Германия".

На снимката: Част от българската делегация слуша информация от господин Вили Гресер за Спа-комплекса на града.

Откъс от вестник „Швебише пост"
Четвъртъкр 14 март 2013 г.

Прочетена 1682 пъти

Търсене

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на